Drie aanhoudingen in onderzoek mensenhandel

Het regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) heeft respectievelijk op zondag 21 en dinsdag 23 mei 2023 drie verdachten voor mensenhandel opgespoord en aangehouden. Hierna zijn deze verdachten S.B. (40), de 38-jarige S.J.Y. en R.M. (29) overgedragen aan de afdeling Trafficking in Persons (TIP).
Het voorlopige onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat de 29-jarige R.M. drie vrouwspersonen heeft overhaald om in Suriname te komen werken. Bij aankomst in Suriname werden deze vrouwen overgedragen aan een zogenaamde baas voor wie zij als bartender in dienst zouden worden aangenomen. Echter werden hun paspoorten bij aankomst op het werkadres ingetrokken en moesten zij zich beschikbaar stellen voor mannen die tegen betaling seks met hen hadden.
Op een onbewaakt moment zagen de vrouwen kans te ontsnappen en zochten hulp bij vrienden. Nadat R.M. achter hun schuilpek kwam, moesten zij wederom een andere plek zoeken. De drie vrouwen besloten hun ambassade in Suriname op te zoeken en werd de zaak gerapporteerd aan de politie van TIP.
De drie verdachten zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie door de politie in verzekering gesteld.
De drie vrouwen zijn intussen in samenwerking met de ambassade wederom veilig terug gestuurd naar hun land van afkomst.