Voorlopig onderzoek: Geen grote groep Haïtianen via JAP Luchthaven naar Suriname

De afdeling Trafficking in Persons startte een onderzoek, nadat in de samenleving berichten werden gelanceerd dat op maandag 29 augustus een vlucht met aan boord 100 Haïtianen heimelijk zou zijn uitgevoerd naar Suriname. Uit het voorlopige onderzoek is komen vast te staan dat er op 29 augustus een reguliere vlucht door een bepaalde vliegmaatschappij is uitgevoerd met aan boord passagiers van verschillende etniciteiten van wie drie (3) van Haïtiaanse komaf.

Bij controle door de leden van de Immigratiedienst zijn deze drie vreemdelingen geweerd en met dezelfde vlucht teruggestuurd naar het land van waaruit zij waren afgereisd. Suriname beschikt over een Border Management System (BMS) waaruit het reisgedrag van eenieder die Suriname, via de Johan Adolf Pengel (JAP) Internationale Luchthaven bezoekt of verlaat, ongeacht het land van herkomst wordt geregistreerd. Dit systeem is verbonden met de Interpol-Database en the Caribbean Community (CARICOM) Implementation Agency for Crime and Security (IMPACS), kort gezegd CARICOM IMPACS, hetgeen betekent dat er op veiligheidsniveau eerst een screening plaatsvindt alvorens passagiers op een vlucht worden toegelaten.

Wereldwijd zullen zich situaties voordoen waarbij vreemdelingen hun kans zullen wagen om Suriname binnen te glippen, maar samen met internationale organisaties werkt zij eraan mensensmokkel tot een minimum te beperken.

Vreemdelingen van Haïtiaanse komaf dienen een officiële verzoek van binnenkomst te versturen naar Suriname, voor het verkrijgen van toestemming het land binnen te komen.

In opdracht van het Openbaar Ministerie wordt er een dossier ter zake opgemaakt.